Este foarte important sa faci cele mai bune si indicate alegeri alimentare pentru bebelusul tau, in primul sau an de viata. Specialistii spun ca dezvoltarea la cea mai mare rata are loc in primul an de viata, in comparatie cu oricare alta perioada din viata micutului tau, de aceea, alimentatia bebelusului este un subiect care le preocupa pe mamici.
Recomandari privind alimentatia pentru primul an de viata
Nu ii da bebelusului tau alimente solide daca medicul pediatru nu te sfatuieste sa faci acest lucru. Alimentele solide nu ar trebui oferite celui mic inainte de 6 luni, deoarece:
– laptele matern sau laptele-formula (pe care il cumperi de la farmacie) ii asigura micutului tau toti nutrientii de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios
– bebelusul tau nu este suficient de dezvoltat din punct de vedere fizic pentru a manca alimente solide dintr-o lingurita
– hranirea bebelusului tau cu alimente solide – etapa facuta mult prea devreme – poate duce la suprahranire, iar cel mic ar putea fi supraponderal.
Cand si cu ce sa iti hranesti bebelusul intre 0 si 3 luni
Laptele matern ar trebui dat celui mic la cerere. In prima luna de viata, este recomandat sa il hranesti de aproximativ 10-12 ori in 24 ore, punandu-l la san sau oferindu-i formule speciale de lapte. In lunile a doua si a treia, numarul scade la 8-10 hraniri in interval de 24 de ore, insa nu uita ca alaptarea poate varia atat ca durata, cat si ca numar de hraniri.
Expertii spun ca laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelusul tau in primul lui an de viata. Daca, din anumite motive, nu il poti alapta, ofera-i copilului tau o formula speciala de lapte, in functie de recomandarile medicului pediatru. Inca nu ii poti da apa sau alte tipuri de lapte intre 0 si 3 luni.
In anumite situatii, formulele de lapte imbogatite cu anumiti nutrienti pot fi o optiune buna pentru cel mic. In prima luna, ii poti da 60-90 ml, la fiecare 2-3 ore. De la 2 luni ii poti da 60-120 ml la fiecare 2-4 ore, iar de la 3 luni ii poti da 120-150 ml la fiecare 4-5 ore.
Intre 0 si 3 luni, bebelusul nu are voie cereale instant, nu are voie legume si nici fructe, nu are voie nici alte alimente bogate in amidon. Nu trebuie sa ii dai carne sau alte surse de proteine. Laptele matern sau formula speciala de lapte reprezinta tot ceea ce bebelusul tau are nevoie in primele 6 luni de viata.
Nu incalzi niciodata la microunde biberonul sau alte alimente pentru bebelusul tau.
Laptele de vaca si alte produse lactate nu ar trebui incluse in alimentatia bebelusului tau pana cand acesta nu are cel putin 1 an. Rinichii micutului tau nu pot face fata continutului mare de proteine si de minerale pana la aceasta varsta.
Cerealele si alte alimente cu continut de amidon ar trebui introduse dupa varsta de 6 luni.
In ceea ce priveste apa, retine ca majoritatea bebelusilor isi iau apa de care au nevoie din laptele matern, din formula de lapte. In zonele cu clima foarte calda, insa, micutilor li se poate da intre 1/2 cana si 1 cana pe zi, pentru a recupera lichidele pierdute. Insa intre 0 si 5 luni, cel mic nu are nevoie de apa (cu exceptia in care locuiti intr-o zona cu vreme caniculara, cu temperaturi extreme) sau daca bebelusul are diaree.
Suplimente si ceaiuri
Discuta cu medicul pediatru inainte de a-i da bebelusului suplimente nutritive. Cand vine vorba de vitamina D, cel mic ar putea avea nevoie de acest supliment daca nu este expus la soare; se recomanda 300 UI pe zi, pentru sugarii care au intre 0 si 6 luni.
Daca vrei sa ii dai celui mic ceaiuri din plante, cere mai intai sfatul medicului pediatru, pentru ca anumite plante nu sunt recomandate sugarilor, deoarece pot avea efecte adverse.