Părinți de nota 10

Diferența dintre răceală și gripă la bebeluși

Diferența dintre răceală și gripă la bebeluși este dezbătută de ani de zile și puțin sunt aceia care pot distinge cele două afecțiuni.

Până la vârsta de 6-8 luni, bebelușii sunt destul de bine protejați de viruși și implicit și de răceli sau episoade de gripă. Asta deoarece au imunitate primită la naștere de la mamă, dar și prin laptele matern și nici nu au multe ocazii de a intra în contact cu germeni ce pot provoca boli.

Însă, și în cazul lor, ca și în cazul copiilor mai mari, este important să reușim să facem diferența între răceală și gripă, să știm să recunoaștem simptomele și să știm când să ne ducem copiii de urgență la spital.

Deși gripa de obicei produce simptome ce îi face pe cei mici să se simtă rău, mai rău decât în cazul unei simple răceli, nu e simplu să faci diferența între cele două.

Diferența între răceală și gripă: ghidul simptomelor
Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că răspunsurile la întrebările de mai jos, ne vor ajuta să putem prezice, dacă nu chiar să avem certitudinea diagnosticului. Într-adevăr, medicul este cel care pune diagnosticul corect și prin urmare oferă și tratamentul corect, însă, părintele poate observa cu atenție simptomatologia și poate acționa de urgență atunci când este cazul.

Așadar, iată cum arată ghidul simptomelor:

Întrebare: Cum debutează boala?

Gripă: brusc

Răceală: treptat

Copilul are febră?

Gripă: mare

Răcelă: febră moderată sau fără febră

Care este nivelul de epuizare al copilului?

Gripă: este sever, adică este foarte epuizat

Răceală: este destul de activ, cu mici episoade de oboseală

Pare că îl doare capul?

Gripă: prezintă dureri de cap

Răceală: nu are dureri de cap

Cum este apetitul copilului?

Gripă: în scădere, pare că suferă de lipsă de poftă de mâncare

Răceală: are un apetit normal

Copilul pare să ai crampe musculare?

Gripă: da

Răceală: nu

Copilul are frisoane?

Gripă: da

Răceală: nu

După ce vei răspunde la toate întrebările îți va fi mai ușor să încadrezi într-o categorie suferința copilului tău.

Însă nu te grăbi să pui diagnosticul care arată că cel mic suferă de încă o răceală. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l reții este că simptomele de gripă pot varia de la un copil la altul și se pot modifica pe măsură ce boala progresează. Așadar, dacă suspectezi că este vorba de gripă, din nou, sfatul oricui este să ceri sfatul medicului de familie sau pediatrului. Chiar și medicii au nevoie uneori de teste speciale pentru a afirma cu certitudine dacă este vorba de gripă sau nu, din moment ce simptomele sunt atât de asemănătoare.

Unele boli bacteriene, precum streptococul de la nivelul gâtului sau pneumonia, au manifestări asemănătoare cu gripa și răceala. Este important ca bebelușul să fie consultat de un medic, mai ales dacă pare că starea lui se înrăutățește, are probleme la respirație, febră foarte mare, o durere puternică de cap, gâtul foarte inflamat și pare confuz.

Chiar și copiii sănătoși pot suferi de complicații de pe urma unei gripe, iar cei cu anumite probleme medicale sunt extrem de expuși riscului de complicații.

Tratamentul pentru răceală și gripă
Unii copii ce suferă de anumite boli cronice pot fi mult mai afectați de gripă și au nevoie să fie spitalizați. Dar poate cel mai important, gripa în cazul unui bebeluș poate fi foarte periculoasă. Pentru acei copii care prezintă simptome severe, sau cei care au circumstanțe speciale, medicul poate prescrie medicamente antivirale care pot alina simptomele gripe, însă se pare că acestea au efect doar dacă sunt luate cu 48 de ore înainte de debutul afecțiunii.

În majoritatea cazurilor, gripa și răceala, fiind infecții virale se tratează acasă cu medicamentele prescrise de medic, dar și cu multe lichide, odihnă și extra confort.

Iar pentru prevenție, poți cere sfatul medicului pediatru în legătură cu vaccinul antigripal.