Părinți de nota 10

Cosmeticele ideale pentru bebelusul tau- 5 elemente de care trebuie sa tii cont in alegerea lor

Cu siguranta stii ca pielea bebelusului tau este extrem de delicata, asadar tot ceea ce vine in contact cu ea, indiferent ca vorbim de detergentii de rufe, colorantii din fibrele textile si, mai ales, produsele cosmetice, nu trebuie sa o irite ori sa o predispuna la aparitia unor alergii.

Pentru ca stim cat de importanta este sanatatea bebelusului tau si cat de complicata poate fi gasirea celor mai bune cosmetice pentru bebelusi, ti-am pregatit o lista cu criterii pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a cumpara produse cosmetice pentru el:

Invata sa citesti cu atentie eticheta produsului inainte de achizitionare

Cel mai important criteriu in evaluarea calitatii oricarui produs cosmetic este lista de ingrediente.

Exista doua criterii de baza pentru evaluarea unei liste de ingrediente:

Ingredientele sunt afisate in ordinea descrescatoare a cantitatii.

Primele 3-4 ingrediente constituie, in cele mai multe cazuri, peste 80% din produs.

Absenta ingredientelor cu potential nociv este mai importanta decat prezenta ingredientelor benefice

Acest principiu este general aplicabil si de aceea este esential sa citesti cu mare atentie intreaga lista de ingrediente. Este mai evident in cazul altor produse, de exemplu cele alimentare, unde scandaluri cum a fost cel in care s-a constatat prezenta unor niveluri ridicate de arsenic in sucul de mere arata cum un produs considerat sanatos pentru toata familia, adulti si copii, poate avea consecinte foarte daunatoare pentru sanatate. De aceea, primul criteriu pentru alegerea unui produs cosmetic, mai ales in cazul produselor pentru bebelusi si copii, trebuie sa fie lipsa ingredientelor cu potential nociv pentru sanatate si mediul inconjurator (sunt preluate in apa si revin in mancarea noastra sub alte forme).

Care sunt ingredientele pe care este bine sa le eviti?

Avand in vedere pielea sensibila a bebelusilor si copiilor, in general, este indicat sa avem criterii mai restrictive pentru aceste produse cosmetice. Am trecut aici doar cateva din cele mai des intalnite ingrediente: parabeni, fenoxietanol, benzil alcool, BHT, agenti de curatare pe baza de sulfati (SLS, SLES, sodium coco sulfate etc.), cocamidopropil betaina, culori si parfumuri artificiale, substante pe baza de petrol (ex: PEG, uleiuri minerale, parafina, propylene glycol), derivate din silicon (dimeticona, cyclopentasiloxane etc), derivate din plastic (nylon, copolymer etc), talc, retinyl palmitate, aluminiu etc.

Astfel, inainte de a alege urmatoarea crema sau sampon de bebelusi este esential ca nici unul dintre ingredientele mentionate mai sus sa se regaseasca in lista de ingrediente.

Cosmeticele ieftine nu au neaparat un raport calitate/pret mai bun

Unul din cele mai importante criterii pentru alegerea unui produs este pretul. Firmele de produse de ingrijire pentru bebelusi si copii sunt constiente de greutatea acestui element in decizia de cumparare precum si de dorinta de a alege un produs cu adevarat de calitate pentru copiii nostri si incearca sa influenteze perceptia asupra raportului pret/calitate. Cele mai simple metode reducere a costurilor sunt diluarea produsului si utilizarea unor ingrediente mai ieftine. Astfel vei observa ca unele cosmetice pentru bebelusi contin doar ingrediente sintetice, sau, daca citesti eticheta unui gel de dus pentru bebelusi (chiar si in cazul produselor bio) vei observa ca cele 3-4 ingrediente includ apa si 2-3 tipuri de detergenti.

Certificarea bio este un plus, dar nu este suficient

De multe ori vedem pe ambalaj, sau in descrierea produsului, insemnele certificarilor bio, dar este important sa cunoastem si ce presupun acestea. Chiar daca un produs are certificare Ecocert, asta nu inseamna ca acel produs nu contine substante tot este necesa poate insemna ca minim 10% din continutul produsului are certificare, iar in rest poate sa contina aproape orice. De cele mai multe ori, daca ne uitam la lista de ingrediente si tinem cont de regula mentionata mai sus, vom observa ca ingredientele certificate apar dupa a 3-4 pozitie, exact in zona celor 10%. Chiar daca nu toate ingredientele sunt disponibile in varianta bio certificata, este important ca formula sa fie cat mai pura si cu un procent cat mai mare de ingrediente organice.

Nu te orienta doar dupa brand

De multe ori, in cautarea celor mai bune produse cosmetice, ne orientam dupa marci recunoscute sau apelam la recomandari. De multe ori insa, verificand lista de ingrediente, vei observa ca si acestea pot contine ingrediente pe care doresti sa le eviti si contin o cantitate de ingrediente ieftine similara cu cea a unor marci mai putin cunoscute. Este important sa faci aceasta diferentiere, pentru a te asigura ca ai investit intr-un produs cu adevarat de calitate, cu ingrediente bio, nu in brand si marketing.

Ce ingrediente aduc beneficii adevarate pentru sanatate?

Extractele din plante si derivatele din miere sunt cele mai importante surse de vitamine, minerale, nutrienti pentru pielea ta. Costul lor difera in functie de raritate si dificultatea procesarii. In contextul cresterii numarului de bebelusi si copii cu probleme de piele (iritatii, eczeme, alergii), mierea de manuka si proprietatile sale deosebite au intrat in atentia producatorilor de cosmetice, in vederea crearii unor abordari naturale de vindecare/ameliorare a acestor probleme. Utilizare unor produse cosmetice cu miere de manuka este astfel ideala pentru pielea sensibila, cu probleme, datorita proprietatilor antiinflamatoare, antibacteriene, regenerante mult superioare altor tipuri de miere sau extracte din plante.