Părinți de nota 10

Copilul se plânge de dureri de burtă? Ce poate însemna şi când e cazul să mergi la medic

Copilul se plange ca il doare burtica ori il vezi cum se ghemuieste de durere in timp ce isi pune mana pe abdomen? Iata ce cauze poate avea durerea de stomac si cum poti ameliora suferinta celui mic!

Durerea abdominala este destul de frecventa in randul copiilor, iar cauzele acesteia sunt nenumarate. Potrivit doc.ro, aceasta poate indica o problema minora, cum ar fi o indigestie, insa totodata poate trada si o afectiune mai grava, precum o infectie.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale la copii:

Indigestia – atunci cand copilul mananca prea mult ori prea repede un anumit aliment, poate suferi o indigestie, care se manifesta (si) prin disconfort sau dureri abdominale. Durerea de stomac e insotita, in caz de indigestie, de alte simptome precum senatia de greata, oboseala sau apatia. In general, durerea de stomac provocata de indigestie se va ameliora in cateva ore de la sine. Poti sa ii ameliorezi durerile celui mic oferindu-i un ceai din plante – ceaiul de ghimbir este in mod deosebit eficient, insa rareori copiii ii tolereaza gustul. Amana cu cateva ore urmatoarea masa a celui mic, pentru a te asigura ca ii oferi suficient timp pentru realizarea digestiei.

Infectii ale tractului digestiv – infectiile cu virusuri precum si cele cu bacterii pot cauza gastroenterite, care se manifesta prin dureri abdominale insotite de varsaturi si diaree. Daca este vorba despre un virus, simptomele se vor ameliora in cateva zile, cu regim alimentar si medicamente antivomitive/ antispasmodice ori antidiareice, insa daca e vorba despre o infectie bacteriana, e necesar tratamentul cu antibiotice. In cazul in care simptomele copilului nu se amelioreaza dupa o zi, ba chiar se inrautatesc, e obligatoriu ca acesta sa fie vazut de un medic pediatru.

Probleme gastrointestinale – constipatia si diareea pot fi, de asemenea, cauze ale durerilor abdominale pe care le acuza cel mic. Urmareste-i materiile fecale pentru a vedea daca aceasta este problema sau nu. Si intolerantele sau alergiile alimentare pot provoca dureri de stomac – intoleranta la lactoza este o cauza frecventa a crampelor abdominale.

Anxietate – ingrijorarea, stresul si anxietatea se pot manifesta, la copii, prin dureri de stomac intense. Cere ajutorul unui medic psiholog daca medicul pediatru sugereaza ca ar fi vorba despre o asemenea problema.

Acestea sunt doar cateva dintre cauzele durerilor de stomac ori abdominale resimtite de copii. Insa exista multe alte motive pentru care cel mic poate avea de-a face cu asemenea dureri. Pentru a afla cauza exacta, mergi cu cel mic la medic. In urma unor analize precum analizele de sange, analiza urinei, coprocultura ori radiografia, medicul poate stabili diagnosticul corect si, totodata, poate recomanda un tratament adecvat.

Cand e cazul sa mergi cu cel mic de urgenta la medic din cauza durerii de stomac

Cheama ambulanta sau mergi cu cel mic de urgenta la medic daca apar urmatoarele simptome asociate durerilor de stomac:

Febra si frisoane

Varsaturi care persista mai bine de 24 de ore

Refuzul indelungat al copilului de a consuma lichide sau hrana

Eruptii cutanate

Sange in scaun/ voma

Cum poti ameliora durerile de stomac acasa

Pe langa tratamentul recomandat de medic, parintele poate face cateva lucruri pentru a ameliora durerile resimtite de cel mic:

Il va hidrata corespunzator cu apa fiarta si racita, dar si cu ceai

Il va hrani cu supa de legume, orez fiert, banane sau paine prajita

Ii va pune o compresa calda pe burtica – o sticla de plastic umpluta cu apa calda

Il va incuraja pe cel mic sa se odihneasca, stand in pat – copilul nu va fi obligat sa faca efort fizic, dar nici intelectual

Monitorizeaza starea de sanatate a copilului tau si, daca nu observi o ameliorare a problemei, ia din nou legatura cu medicul pediatru.