Părinți de nota 10

Importanța Fierului în alimentația de diversificare

Fierul este printre cele mai importante minerale din organism, având un rol deosebit în creșterea armonioasă și normală a copiilor. Acest element este esențial pentru transportul oxigenului de la plămâni către celule și, implicit, către toate celelalte organe, dar și pentru transportul nutrienților în organism. Carența de Fier poate afecta creșterea bebelușului și poate pune în pericol dezvoltarea cognitivă normală.

În primele șase luni de viață, Fierul se regăsește în cantitatea optimă în organismul unui bebeluș alăptat exclusiv, deoarece laptele matern este suficient pentru a satisface cerințele nutriționale ale sugarului.

După vârsta de 6 luni, atunci când bebelușul începe să dobândească achiziții motorii și neuronale, acesta are nevoie de o cantitate echilibrată de vitamine și minerale, dar, mai ales, are nevoie de un aport corect de Fier. Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării după vârsta de șase luni, în paralel cu continuarea alăptării, pentru a face tranziția dintre cele două tipuri de alimentații cât mai ușoară și pentru o nutriție completă.

Tranziția de la o alimentație formată doar din lapte matern, la una diversificată, este deseori o adevărată provocare pentru părinți, mai ales când bebelușul are anumite preferințe privind hrana solidă. Din acest motiv, deseori apar deficiențe nutriționale, iar carența de Fier este printre cele mai des întâlnite.

Cum afectează lipsa de Fier sănătatea bebelușului?

Fierul este necesar producerii de hemoglobină, substanță care se găsește în globulele roșii și joacă un rol important în metabolism. Carența de Fier poate duce la anemie feriprivă, o afecțiune care este greu de identificat în formele ușoare, dar care are efecte neplăcute pe termen lung.

Cauzele anemiei feriprive sunt:

Creșterea rapidă

Pierderile de sânge

Absorbția deficitară a Fierului

Aport alimentar inadecvat de Fier

Cele mai frecvente simptome ale anemiei feriprive sunt:

Paloarea pielii și mucoaselor

Mâini și picioare reci

Dureri de cap

Oboseală

Nivel de energie scăzut

Sistem imunitar vulnerabil

Afectarea performanței mentale

Anemia feriprivă instalată în primii ani de viață are efecte pe termen lung, fiindcă adeseori sugarii anemici la vârsta de 1 an au întârzieri în dezvoltarea psiho-motorie, iar mai târziu întâmpină dificultăți lingvistice, motorii și de coordonare. Chiar și în absența anemiei, carența de Fier duce la diminuarea performanțelor cognitive, scade imunitatea și afectează comportamentul și dezvoltarea fizică.

În primii doi ani de viață ai bebelușului, sistemul nervos central se dezvoltă exponențial. De la naștere și până la vârsta de 2 ani, creierul crește cu până la 200%. Fierul și Iodul sunt importanți pentru dezvoltarea optimă a sistemului nervos central, mai ales în perioada în care creierul crește și se formează tot mai multe conexiuni neuronale.

Mâncarea preparată în casă este importantă pentru stabilirea unor obiceiuri alimentare sănătoase, însă nu toate alimentele bogate în Fier se regăsesc în alimentația zilnică a bebelușului. Dintre alimentele cu un conținut ridicat de Fier putem menționa: ficatul de vită, semințele de dovleac, cerealele fortifiate cu Fier, spanacul, tofu, fasolea roșie, năutul, carnea de vită, somonul și ouale.

Cerealele fortifiate cu Fier sunt o sursă excelentă pentru a oferi sugarilor necesarul zilnic de Fier într-o formă cu biodisponibilitate crescută. În plus, fortifierea cu vitamina C, contribuie și ea la creșterea absorbției Fierului.

Alimentația diversificată este importantă în etapa de creștere a unui bebeluș și pune bazele unei dezvoltări normale. Fierul este esențial în alimentație și, de aceea, părinții trebuie să asigure hrana potrivită pentru copiii lor.