Părinți de nota 10

10 lucruri pe care să nu le faci niciodată pentru copilul tău

Nu exista niciun dubiu ca parintii vor sa faca multe pentru copiii lor, insa sunt anumite lucruri pe care nu trebuie sa le faci niciodata copilului.

Parintii vor sa le ofere tot ce pot copiilor si in timp ce fac asta, merg prea departe si in final le fac de fapt rau, fara sa isi dea seama.

Toti parintii vor ceea ce este mai bun pentru copilul lor si isi doresc ca cei mici sa aiba cel mai bun viitor, insa exact aceste asteptari ii determina pe parinti sa faca anumite lucruri care afecteaza dezvoltarea si bunastarea copilului.

Iata topul celor 10 lucruri pe care sa nu le faci niciodata copilului

Nu ignora copilul

Ignorarea copilului in orice imprejurare nu va face decat sa inrautateasca problema. Atunci cand copilul este ignorat, el invata ca asa se procedeaza si isi va ignora prietenii si pe cei din jur, in plus, s-ar putea sa isi ignore in final si parintii.

Nu te abate de la a stabili reguli clare

Prin natura loc, copiii sunt rasfatati, astfel ca nu este datoria parintilor sa faca asta. Mai degraba, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici se comporta frumos si sunt usor de placut. Pentru a putea face asta, trebuie impuse limite si restrictii, in caz contrar, copilul va deveni nepoliticos si lipsit de respect.

Nu compara copilul cu altii

Din cauza asteptarilor mari pe care parintii le au de la copiii lor, ii determina pe acestia sa isi compare copilul cu alti copii, insa daca parintii isi doresc ca propriul copil sa fie bun, cea mai buna modalitate este sa il motiveze, astfel acesta va urma calea unui bun exemplu.

Nu ii da copilului ce vrea tot timpul

Totul se rezuma la a face niste alegeri, intre ceea ce il poti lasa sa faca si ce nu. Este o diferenta intre momentul in care isi doreste un nou gadget si momentul in care isi doreste o bomboana. Ramane la alegerea parintilor sa decida cand copilul poate sa primeasce ce isi doreste si cand nu.

Nu il critica de fata cu alte persoane

Este unul din cele mai rele lucruri pe care, din pacate, multi parinti il fac. Insa trebuie sa tina minte ca acesta este un abuz emotional si are efecte serioase asupra personalitatii copilului.

Nu ii oferi cadouri din motive gresite

Daca cel mic s-a plictisit de jucaria pe care i-ai cumparat-o si parintii trebuie sa ii ofere o jucarie noua ca sa il determine sa nu se mai planga, atunci parintii ii ofera un cadou din motive gresite.

Cadourile trebuie oferite pentru a le arata copiilor ca merita, pe post de recompensa atunci cand au demonstrat ca sunt suficient de responsabili sa se joace cu ele.

Nu il lauda in mod excesiv

Multor parinti le este dificil sa faca distictia dintre laudatul in limite normale si laudatul excesiv, insa daca cel mic nu este laudat in mod onest, se reduce motivarea, se creaza nesiguranta si il determina sa isi redirectioneze in mod gresit concentrarea.

Nu il feri de a-si asuma responsabilitatea

Copilul trebuie sa fie responsabil de propriile actiuni. Da, copiii fac greseli, insa a-l feri de a-si asuma responsabilitatea pentru acele greseli nu il ajuta sa vada cat este de important sa invatam din greseli.

Nu iti mitui copilul

Desi mita este tentanta si poate schimba comportamentul copilului pe moment, nu este un lucru benefic si nici sanatos pentru dezvoltarea per ansamblu a copilului pentru ca nu il invata abilitatile adecvate.

Nu pune presiune pe copil sa aiba rezultate bune la scoala

Fiecare copil este diferit si in consecinta are capacitati diferite. Este bine sa se astepte la ce este mai bun de la propriul copul insa trebuie facuta distinctia clara intre presiunea sanatoasa si cea danunatoare.

Atunci cand incearca disciplinarea copilului, parintii trebuie sa aiba in vedere ca anumite lucruri facute pot avea un efect pe termen lung asupra bunastarii copilului. Totusi, tipatul, urmaltul, injuratul, amenintarea sau lovirea copilului sunt comportamente negative indiferent de situatie.

Copilul trebuie lasat sa inteleaga ca greselile sunt importante pentru crestere si dezvoltare si ca trebuie sa invete din ele.